93.534.55.73 · 611.436.447 Carrer de l'Oblit,52 bis, Barcelona

By Judit Gutiérrez Sentenà on 3 June, 2019 in Etologia canina
0
0

El teu gos té fòbia als petards?


 

 

La fòbia als petards és un problema de comportament molt comú en els nostres gossos. És una resposta extrema a aquest tipus de soroll que es manifesta amb comportaments d’escapament i tota una sèrie de símptomes associats a l’activació del sistema nerviós autònom.

Els símptomes que podem observar són els següents:

 • Vocalitzacions entre les quals podem trobar lladrucs, udols, gemecs, ploriqueigs.
 • Augment de la freqüència respiratòria i cardíaca.
 • Hipersalivació.
 • Dilatació de les pupil·les.
 • Piloerecció.
 • Immobilització, congelació o postures rígides.
 • Comportaments d’escapament.
 • Comportaments destructius.
 • Deambulació per diferents llocs a la casa.
 • Micció i defecació inadequada.
 • Símptomes gastrointestinals com vòmits i diarrea.
 • Comportaments estereotipats.

En funció dels síntomes i la seva intensitat podem valorar el nivell de por, pànic o fòbia que presenta el nostre gos. Si voleu valorar el nivell de por del vostre gos, podeu fer aquest test.

Com podem ajudar al nostre gos durant les revetlles?

 • Crear una zona segura uns dies abans de les festes o revetlles: proporcionar un lloc on la nostra mascota pugui amagar-se i sentir-se segura (transportí, caseta, un lloc a la llar) perquè sigui el seu refugi o cau. Aquest lloc ha de ser positiu i no utilitzar-lo mai com un lloc de càstig, per la qual cosa mai es tancarà (l’animal haurà de poder sortir i entrar quan vulgui). De vegades, el gos ja ha escollit la seva zona segura per amagar-se. En aquests casos sortirà quan es senti segur i l’estímul hagi desaparegut. Recomanem dedicar 15-10 minuts al dia a positivitzar aquesta zona (amb carícies o premis a la zona segura).
 • Tancar finestres i persianes de tota la casa.
 • Cal evitar l’exposició a aquest tipus de soroll en la mesura del possible. Podem fer-ho de diferents maneres: crear una zona segura en una habitació lluny de l’exterior, habituar al gos a utilitzar cascs insonoritzats, insonoritzar l’habitació on el gos tingui la seva zona segura, posar la ràdio o la televisió, posar taps a les orelles.
 • Evitar qualsevol mena de càstig quan el gos es trobi en aquesta situació.
 • Evitar donar senyals contradictòries. No utilitzar senyals com “tranquil” o “tot està bé” perquè el gos està en un estat emocional que no controla i el missatge que rep és contradictori. Haurem d’ensenyar al nostre gos a relaxar-se a través de respiracions profundes i exercicis de relaxació per poder donar-li un missatge clar i que tingui conductes alternatives a la conducta de por.
 • Evitar subornar intentant donar menjar a aquests moments, probablement no menjarà o menjarà en un estat d’ansietat.
 • Podem realitzar massatges circulars a nivell del pit i també massatges amb la mà aplicant certa pressió des de el cap al llarg de la columna. No es tracta d’una conducta de demanda d’atenció i per tant, no ens ha de preocupar que això reforci la conducta.
 • Si el gos és capaç de jugar o realitzar exercicis d’obediència ho podem utilitzar per reconduir la seva conducta, encara que aquesta recomanació no sempre és possible si el nostre gos està en un estat de pànic.
 • També és important que durant aquests dies el gos faci exercici. Aquesta recomanació no sempre es pot realitzar, ja que el gos té por de sortir al carrer.
 • Un cop aplicades totes aquestes recomanacions, hem de tenir clar que, si el nostre gos està en un estat de fòbia, caldrà utilitzar algun tipus de medicació. Hi ha moltes opcions terapèutiques: feromones, nutricèutics i psicofàrmacs. L’ús d’un o l’altre s’haurà de consultar amb el nostre veterinari. El que està clar és que l’estat de fòbia en un gos afecta clarament el seu benestar i hem d’assumir que està patint, de manera que hauríem de prendre totes les mesures que tenim al nostre abast.

Totes aquestes recomanacions es centren a ajudar els nostres gossos durant els dies més problemàtics. Si vols més informació sobre tractaments a llarg termini en gossos que tenen problemes de por, pots llegir el nostre article “Els problemes de por en el gos”
Si voleu més información sobre la por als petards la podeu consultar aquí.

T’agradaria rebre aquests continguts i altres coses interessants al teu mail?

About the Author

Judit Gutiérrez SentenàView all posts by Judit Gutiérrez Sentenà

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright 2020 | comportavet

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies