93.534.55.73 · 611.436.447 Carrer de l'Oblit,52 bis, Barcelona

By Judit Gutiérrez Sentenà on 1 March, 2019 in Etologia felina
0
0

Agressivitat per joc en gats


 

Agresividad por juego en gatos

 

L’agressivitat per joc en els gats és un tipus d’agressivitat bastant freqüent en les consultes de comportament felí. De vegades, es parla de conducta predatòria mal dirigida, ja que el que fa el gat en aquestes situacions és dirigir la conducta de predació cap al propietari.

Per entendre aquest tipus d’agressivitat, hem de saber en què consisteix la conducta de joc en el gat. Durant el joc apareixen diferents seqüències pròpies de la conducta de caça: exploració, investigació, aguait, persecució, salt, atac i mossegada. Si el gat ha crescut amb una adequada interacció social, tant amb altres gats com amb persones, aprèn a inhibir la mossegada i a retreure l’urpa quan juga. Si això no és així, el gat adult pot presentar mossegades desinhibides durant el joc i pot arribar a ser molt perillós.

Així durant els atacs podem veure diferents fases de la seqüència depredadora, el gat persegueix, salta, ataca, esgarrapa i mossega les mans o els turmells dels propietaris, generalment quan es troben en moviment. Les ungles no es retreuen i les mossegades no s’inhibeixen, el que pot provocar lesions greus, sobretot si es dirigeixen a nens o persones grans.

Quins factors poden afectar aquesta conducta?

  • Edat: es presenta sobretot en gats joves que a través d’un procés d’aprenentatge han de reconduir aquesta conducta.
  • Experiència de joc: jugar amb els nostres gats a través de les mans i els peus, pot provocar aquest tipus d’agressivitat.
  • Gat únic a l’habitatge: els gats que no tenen companys de joc, és més probable que dirigeixin el joc cap als propietaris.
  • Gats que passen molt temps sols.

Per prevenir aquest tipus de conductes en gats joves s’ha de proporcionar una estimulació de l’entorn i crear oportunitats perquè el gat pugui desenvolupar aquest comportament. Han de disposar de joguines adequades com les canyes de pescar, pilotes, ratolins, joguines dispensadores de menjar. És imprescindible que el propietari dediqui un temps diari al joc a través de joguines i mai utilitzar les mans i els peus. Haurem d’evitar sortir corrent, donar un cop de peu, intentar separar amb les mans o amb vocalitzacions agudes perquè reforçarem la conducta. El càstig està totalment contra indicat en aquests casos, ja que poden provocar agressivitat per por.

En gats adults que ja presenten aquest tipus de comportaments serà vital consultar a un professional per fer un diagnòstic definitiu i plantejar un pla de tractament personalitzat en cada cas.

T’agradaria rebre aquests continguts i altres coses interessants al teu mail?

 

Newsletter

About the Author

Judit Gutiérrez SentenàView all posts by Judit Gutiérrez Sentenà

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright 2020 | comportavet

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies