Quins beneficis ens aporta tenir una mascota a casa?

by | Feb 12, 2019 | Etologia | 0 comments

Segons una enquesta de l’Observatori de la fundació Affinity del 2013, el 46% de les llars espanyoles tenen una mascota a casa i la consideren com un membre més de la família. Tots sabem que tenir una mascota requereix tot un seguit de responsabilitats, però en aquest article volem destacar bàsicament els beneficis que representa compartir la vida amb ells.

Aquí van uns quants motius:

  • Els animals poden induir un estat de relaxació immediatament, psicològicament tranquil·litzador, pel simple fet d’atreure i mantenir la nostra atenció (Katcher et al, 1983).
  • Els animals de companyia poden proporcionar a les persones una forma de suport social que redueix i amorteix l’estrès (McNicholas & Collis, 1995, 1996; Siegel, 1990).
  • Aporten beneficis sobre la salut: hi ha estudis i projectes que promouen els avantatges de passejar amb un gos per lluitar contra l’obesitat i el sobre pes tant en població adulta com infantil.
  • També hem de destacar tots els gossos que participen en teràpies assistides per millorar la vida de moltes persones.

Tots aquests aspectes es basen en la teoria de la biofília, el desig vital que tenim de buscar i el contacte amb altres éssers vius. L’ésser humà és un animal social, igual que els gossos. Tant humans com gossos estem programats genèticament per tenir contacte social. Aquesta teoria de Wilson destaca, que el contacte amb gossos intervé en molts aspectes del comportament humà: la intel·ligència, les emocions, la percepció, la cognició, la creativitat, el llenguatge, el sentit estètic, l’expressió verbal, la curiositat.

Encara que això és una teoria, hi ha una base fisiològica que explica tots aquests efectes en l’ésser humà. És l’activació del sistema de l’oxitocina. L’oxitocina és una hormona que s’allibera en l’hipotàlem i arriba a la sang i al cervell en resposta a estímuls sensorials. S’allibera durant la lactància, en les relacions sexuals, amb les carícies, el contacte, normalment en les relacions segures i de confiança.

Aquesta hormona té efectes en molts nivells:

  • En la interacció social: augmenta l’empatia, la confiança, les habilitats socials, la generositat i disminueix la depressió.
  • Efectes antiestrès: disminueix els nivells de cortisol (hormona de l’estrès). També disminueix la pressió sanguínia i la freqüència cardíaca.
  • Efectes en l’ansietat, el dolor i en el sistema immunològic: l’oxitocina disminueix el llindar del dolor, ja que té un efecte antiinflamatori. Té un efecte ansiolític sobretot enfront d’amenaces socials.
  • Efectes en la salut i la recuperació: augmenta la funció del sistema nerviós parasimpàtic, de manera que millora la funció digestiva, el creixement i la recuperació.

I és que, Edward O. Wilson assegura que “si com a éssers humans evolucionem en un hàbitat en particular, a la sabana o al bosc tropical, també vam adquirir un programa en el cervell, un instint de gust cap a aquest entorn. Hi ha moltes proves a favor de la idea de la biofília, de la nostra tendència a dirigir-nos i gaudir de l’entorn i de la resta de la vida. ”

T’agradaria rebre aquests continguts i altres coses interessants al teu mail?

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies
× Whats app COMPORTAVET