93.534.55.73 · 611.436.447 Carrer de l'Oblit,52 bis, Barcelona

By Judit Gutiérrez Sentenà on 10 December, 2018 in Etologia canina
0
0

Què hem de saber abans d’adoptar un cadell?


 

 

Quan pensem en la prevenció de futurs problemes de comportament ens centrem en el conjunt de mesures que hem de prendre quan ja tenim al nostre pelut a casa, però l’assessorament previ a l’adopció d’un cadell o gos adult també serà fonamental en la prevenció de futures alteracions de conducta.

El nostre compromís quan adoptem un gos és llarg, ja que l’esperança de vida és de més de 10 anys. Així, serà molt important dedicar temps a la presa d’aquesta decisió. Quan pensem a adquirir una mascota ens fixem bastant en la seva aparença física, però serà el seu comportament el que determinarà la nostra relació amb ella.

Els factors que hem de tenir en compte abans de l’adopció es poden dividir en dos grups:

Factors interns.

Edat.

L’edat ideal d’adopció seria entre les 6-8 setmanes de vida. Ens assegurem que ha passat suficient temps amb la mare i germans, i, a més, tindrem temps de fer una correcta socialització. Si pot passar més temps amb la mare sense descuidar la socialització, seria la situació perfecta. Si adoptem un gos adult, hem de tenir informació dels antecedents i del motiu de l’abandonament. A més de l’edat hem de tenir en compte quines han estat les condicions i l’entorn durant la cria.

Raça.

Encara que hi ha trets de conducta característics de cada raça, hem de tenir en compte que hi ha molta variabilitat individual. L’educació serà fonamental en el futur comportament de la nostra mascota. En determinats problemes de comportament hi ha una base genètica important, així hi ha una tendència de determinades races a presentar determinats problemes de comportament.

Sexe.

En aquest sentit hem de considerar les conductes sexualment dimòrfiques, això vol dir que hi ha determinats comportaments relacionats directament amb el sexe. El marcatge amb orina o l’agressivitat intrasexual són més freqüents en mascles que en femelles.

Factors externs.

Progenitors.

Si tenim l’oportunitat, seria interessant saber com és el comportament de la mare amb els seus propietaris, amb altres persones desconegudes i amb altres gossos. Si podem tenir informació del comportament del pare i dels germans, molt millor. Hi ha estudis que demostren un elevat grau d’heretabilitat en determinats problemes de comportament com la por o l’agressivitat. Si no tenim accés a aquesta informació o no és possible conèixer als pares, ens hauria de fer pensar que potser la cria no ha estat adequada.

Lloc d’adquisició.

Els cadells que s’han adoptat en ambients amb absència o dèficit d’estímuls ambientals i socials com botigues, refugis o altres entorns com garatges, vivers, estables o magatzems tenen més predisposició a desenvolupar problemes de conducta.

Si estàs interessat a adquirir un cadell, dedica temps i deixa’t assessorar per un professional abans de l’adopció, t’ajudarà a prevenir futurs problemes de comportament.

Si necessites ajuda

About the Author

Judit Gutiérrez SentenàView all posts by Judit Gutiérrez Sentenà

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright 2020 | comportavet

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies