La síndrome de la hiperestèsia felina: què és?

by | Nov 16, 2018 | Etologia felina | 0 comments

La síndrome d’hiperestèsia felina és un conjunt de símptomes que apareixen en els gats com a conseqüència d’una hipersensibilitat de la regió toràcica caudal, lumbar i sacra. Entre els símptomes que poden presentar, trobem:

  • Alteracions de conducta: inquietud, córrer sense rumb, episodis d’agressivitat, vocalitzacions excessives, esbufecs, persecució de la cua.
  • Mossegades i llepades excessives a la zona lumbar, flancs i cua. De vegades, poden arribar a lesionar-se.
  • Contraccions musculars cutànies a la zona dorso lumbar.

Hem de tenir en compte que aquests comportaments formen part de l’etograma del gat, i per tant, són normals, però si apareixen de forma repetida o en major intensitat, llavors són patològiques. Tots aquests símptomes poden aparèixer aïllats o combinats entre ells i no sempre es manifesten, hi ha moments en què el gat presenta un comportament normal. Si no es diagnostica i es tracta, els episodis poden ser cada vegada més freqüents i arribar a ser continus.

Les causes d’aquesta síndrome són múltiples i per aquest motiu, és convenient realitzar un bon diagnòstic diferencial per poder arribar a determinar quina és la causa del problema. Entre les causes trobem:

  • Problemes dermatològics: hipersensibilitats a la picada de la puça, al·lèrgies alimentàries i atòpia.
  • Problemes neurològics: mielopaties, neuropaties sensitives, miopaties, atacs epilèptics focals.
  • Problemes etològics: trastorns compulsius.
  • Altres problemes: desequilibris hormonals com l’hipertiroïdisme, infecció de les glàndules anals, processos dolorosos.

Si el nostre gat presenta algun d’aquests comportaments, no ens hem d’alarmar, ja que formen part del comportament normal, però si aquestes conductes augmenten de freqüència o d’intensitat, llavors és el moment de consultar amb el nostre veterinari per descartar qualsevol malaltia. Si finalment, el problema és conductual s’haurà de remetre el cas a un etòleg veterinari.

Si la teva mascota presenta un problema de comportament, et podem ajudar

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies
× Whats app COMPORTAVET