By Judit Gutiérrez Sentenà on 26 November, 2017 in Etologia felina
0

 

Gats i nadons: consells per millorar la seva convivència

gatos y bebes

 

L’arribada d’un nadó és una cosa agradable i planificada per a nosaltres, però per un gat és un esdeveniment inesperat, desconegut i estressant. L’objectiu de les següents recomanacions serà fer tots els canvis de forma progressiva i que la percepció del gat davant de tots aquests canvis sigui positiva per millorar la seva convivència.

Recomanacions abans de l’arribada del nadó

 1. Mantenir la calma.
 2. Seguir un protocol sanitari del gat. Una revisió veterinària anual, tenir les vacunes i les desparasitacions internes i externes al dia segons les recomanacions del veterinari, mantenir el sorral sempre net són coses molt importants.
 3. Realitzar tots els canvis de forma gradual i abans de l’arribada del nadó. Pintar la casa, canviar o modificar la ubicació d’alguns mobles són coses que hauríem de fer abans de l’arribada del nadó.
 4. Modificar de la menor manera possible tot el que estigui relacionat directament amb el gat. Es recomana mantenir la ubicació del sorral, el rascador, els menjadors i abeuradors. També és recomanable continuar amb la mateixa rutina de joc.
 5. Millorar l’entorn del gat. Totes les mesures que podem prendre per millorar el benestar del nostre gat també milloraran la convivència amb el nadó. Totes aquestes mesures són conegudes amb el nom d’enriquiment ambiental. Posar més d’una safata de sorra, tenir més menjadors i abeuradors en diferents llocs de la casa, utilitzar joguines interactives o dispensadores de menjar, dedicar més temps al joc cada dia. Fer un programa d’enriquiment ambiental sempre és aconsellable per a un gat i més abans de l’arribada d’un nou membre de la família.
 6. Ús de feromones sintètiques. Amb l’arribada d’un nadó està totalment indicada la utilització de feromones. Aquestes substàncies s’apliquen en forma de difusor i es poden adquirir a qualsevol clínica veterinària. Ajuden a reduir el nivell d’estrès i ansietat en el gat. Es poden utilitzar amb total tranquil·litat perquè no tenen efectes secundaris en dones embarassades i nens.

Recomanacions amb l’arribada del nadó

 1. Mentre el nadó està a la clínica. Per poder realitzar l’habituació olfactiva es recomana portar una peça del nadó a casa perquè el gat es familiaritzi amb l’olor. Deixem la peça de roba al seu costat mentre l’acariciem i li donem premis.
 2. Primer contacte. La reacció del gat amb l’arribada d’un nadó pot ser molt variada. Els gats més sociables es poden apropar i els menys sociables probablement s’amagaran. En qualsevol cas, no hem d’utilitzar el càstig o manipular el gat de forma brusca. Hem d’intentar que el gat relacioni el nadó amb coses agradables, de manera que quan estigui a prop d’ell l’hem d’acariciar i donar premis. Si en qualsevol moment el nadó se sent molest, agafarem el gat amb suavitat i el retirarem. Si les coses van bé, no cal allargar massa aquest primer contacte, apropaments s’hauran de fer de forma progressiva. En qualsevol cas, si en un moment donat no podem atendre el gat, li podem donar una llauna de menjar o una joguina que li agradi.
 3. La necessitat de supervisió. En cap cas deixarem al nadó sol amb el gat. Qualsevol interacció entre el gat i el nen ha de ser supervisada per un adult.

Senyals d’alarma

Abans de l’arribada del nadó

En tot aquest procés poden aparèixer conductes al nostre gat que són incompatibles amb la convivència amb un nen. Si ens trobem amb alguna d’aquestes situacions hem de consultar amb el nostre veterinari.

 • Bufar-se amb la presència de l’infant.
 • Evitar contacte sistemàtic amb membres de la família.
 • Presentar un joc violent que acaba amb mossegades i esgarrapades.

Després de l’arribada del nadó

Si el gat mostra qualsevol dels següents comportaments, pot ser que estigui experimentant un quadre d’estrès, en aquest cas s’ha de consultar al veterinari.

 • Estar menys actiu.
 • Tenir menys ganes de jugar.
 • Demanar carícies menys sovint.
 • Mostrar-se irritable.
 • Orinar o defecar fora de la caixa.
 • Menjar menys o deixar de menjar.
 • Presentar un pèl de poca qualitat.
 • Tenir zones del cos sense pèl.

Si la teva mascota presenta un problema de comportament, et podem ajudar

About the Author

Judit Gutiérrez SentenàView all posts by Judit Gutiérrez Sentenà

Copyright 2019 | comportavet

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies