93.534.55.73 · 611.436.447 Carrer de l'Oblit,52 bis, Barcelona

By Judit Gutiérrez Sentena on 10 July, 2017 in Educació canina i modificació de conducta
0

 

Creus que el teu gos està aburrit? Enriquiment ambiental en gossos


 

enriquecimiento ambiental en perros

Quan un gos presenta un problema de comportament i es realitza la visita d’etologia veterinària, una part important de la història clínica es dedica a aprofundir sobre aspectes de la vida del gos: temps que es dedica al joc, conductes d’exploració, exercici físic i passejos que realitza, alimentació, entorn en què viu, persones amb qui conviu. Tots aquests aspectes formen part de l’enriquiment ambiental i es solen corregir en la majoria dels casos.

Per què es realitza un programa d’enriquiment ambiental en gossos?

 • Millorar el benestar físic i mental.
 • Prevenir l’aparició de problemes de comportament.
 • Forma part del pla de tractament en molts problemes de comportament. En casos de destructivitat, excés d’activitat, animals joves, trastorns relacionats amb la separació de l’amo, conductes compulsives, estereotípies, síndrome de disfunció cognitiva, els programes d’enriquiment ambiental són una part molt important del tractament.

En què consisteix un programa d’enriquiment ambiental en gossos?

 • Exercici físic.
 • Joc i interacció social.
 • Activitats relacionades amb el menjar.
 • Estimulació sensorial.

Exercici físic

És aconsellable fer exercici diari amb el gos en funció de la seva edat, raça i estat de salut. Un gos adult i sense problemes de salut hauria de passejar almenys dues o tres vegades al dia en un temps total d’una hora i mitja aproximadament. Aquests passejos també permeten realitzar conductes naturals i molt estimulants, totalment necessàries com són ensumar i explorar l’entorn. No s’ha de passejar amb el gos sense permetre olorar i explorar els diferents objectes que troba en el seu camí. Durant aquestes sortides és molt recomanable practicar jocs que ajudin a descarregar l’energia depredadora com són l’estira-i-arronsa i el joc de la pilota.

 Joc i interacció social

 • Amb altres gossos

La interacció amb altres gossos és fonamental perquè consumeix energia i permet aprendre habilitats socials que milloren el seu comportament. És molt important una bona socialització amb altres gossos perquè la seva conducta sigui adequada amb la resta d’individus i pugui tenir l’oportunitat de jugar amb ells, si pot ser cada dia.

 • Amb persones

La interacció social amb persones es realitza a través de les rutines diàries com l’alimentació, el raspallat, el passeig i pot ser ampliada amb el joc i exercicis d’obediència. Tenint en compte tot això, s’ha d’evitar deixar els gossos sols durant llargs períodes de temps. Molts autors asseguren que el contacte humà pot ser fins i tot més important que el contacte amb els seus congèneres o l’ambient que els envolta. A més d’interaccionar amb altres persones, és fonamental dedicar períodes de joc. Aquests períodes han de ser estructurats, han de seguir una rutina i ser iniciats per l’amo. Es recomana dedicar un parell de moments de 15-30 minuts al dia a activitats de joc. Són múltiples els jocs que es poden utilitzar: estira-i-arronsa, cerca, porta, amagatall, roda de trucades.

Activitats relacionades amb el menjar

 • Joguines farcides de menjar

Als gossos els encanta buscar restes de menjar. Si el menjar es troba dins d’una joguina, es mantindrà entretingut durant força temps. Hi ha moltes joguines en el mercat d’aquest tipus (Kong, Buster Cube, Active Ball …) i es poden omplir tant d’aliments sòlids com de pasta. Si els omplim de pasta, una alternativa perquè els duri més temps és congelar-la dins de la joguina. La utilització d’aquestes joguines ha d’estar subjecta a horaris, es poden utilitzar 2-3 vegades al dia normalment quan el gos es queda sol a casa, en moments en què està més actiu o quan es reben visites.

 • Joguines per mossegar

A molts gossos els agraden les joguines per mossegar, sobretot els cobradors. Els ossos poden ser naturals o sintètics. L’ús d’uns o altres depèn de la preferència de l’animal.

 • Sembra de pinso

Si disposem d’un jardí amb gespa, es pot “sembrar” la dosi diària de pinso. Això estimula a cercar cadascuna de les boles de pinso, incrementant el temps que dedica a alimentar-se i la seva activitat diària. Si no disposem de jardí, es poden amagar les boles per diferents llocs de la casa.

Estimulació sensorial

L’estimulació sensorial a través d’estímuls auditius i olfactoris també ha estat provada en gossos. S’ha demostrat que provoca un augment en el temps de descans i disminueix el temps que passen bordant.

En aquest camp hem de tenir en compte les feromones canines (DAP). Aquestes substàncies ajuden a aturar o prevenir els signes relacionats amb la por i l’estrès en cadells i adults, modificant la percepció de l’estímul, reduint els símptomes de destructivitat, vocalització, eliminació inadequada o llepat excessiu.

T’animes a posar en pràctica tot el que t’hem explicat? El teu gos t’ho agrairà.

 

 

About the Author

Judit Gutiérrez SentenaView all posts by Judit Gutiérrez Sentena

Copyright 2020 | comportavet

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies